Monique Burgemeester recently sat down with Anne-Marie Snel, a notary and owner of Prinsenhof Notarissen in Prinsenbeek, a charming village near Breda. Anne-Marie began her career in 1994 and quickly discovered her passion for notarial work. Over the years, she has built a strong reputation as a trusted notary who offers personal attention to her clients, including a growing number of expats. In this interview, Anne-Marie shares her insights into the process of buying a home in the Netherlands and highlights the critical role a notary plays in property transactions.
Samenwonen in het huis van jouw partner? Zonder heldere afspraken brengt meebetalen risico’s met zich mee!
Als je gaat samenwonen in het koophuis van je partner, is het van belang om niet alleen de liefde, maar ook de juridische aspecten helder te regelen. Zonder duidelijke afspraken kan een investering in andermans woning, bijvoorbeeld bij een scheiding of overlijden, leiden tot financiële teleurstellingen. Bij Prinsenhof Notarissen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart samenwoont, met duidelijke afspraken die zekerheid bieden. Lees verder voor meer informatie en voorkom onaangename verrassingen in de toekomst.
Een praktijkvoorbeeld om van te leren
Een recente zaak bij het Hof Den Haag toont het belang van duidelijke afspraken. Een stel ging in 1994 samenwonen in het huis van de vrouw. De man betaalde toen de eerste bouwtermijn en notariskosten, zo’n € 15.000. Toen de vrouw in 2019 overleed, ging haar erfenis naar haar (half)zussen en kon de man geen vergoeding claimen voor zijn investering, omdat zij geen samenlevingsovereenkomst hadden. Maar hoe zat het dan met de investering die de man in de woning had gedaan en de waardestijging van het huis? De man eiste hiervoor een schadevergoeding en stelde dat er sprake was van 'ongerechtvaardigde verrijking'.
Schadeclaim verjaard: geen vergoeding mogelijk
Het Hof oordeelde dat de man geen recht had op een schadevergoeding. Bij ‘ongerechtvaardigde verrijking’ ontstaat de verplichting tot vergoeding zodra het vermogen van de een (de vrouw) is verrijkt ten koste van de ander (de man). In dit geval vond die verrijking al plaats bij de betaling in 1994. Wettelijk gezien verjaart een vordering tot schadevergoeding echter na 5 jaar. De verjaringstermijn begon in 1994 te lopen toen de man de betaling deed, waardoor de vordering inmiddels was verjaard.
Anders dan bij gehuwden, wordt deze termijn niet verlengd tijdens het samenwonen. Voor ongehuwde partners geldt dit niet. Als het de bedoeling was dat de man aan het einde van de samenwoning zijn investering terug zou kunnen eisen, hadden hij en zijn partner dit schriftelijk moeten vastleggen in een contract, waarin was opgenomen dat de vordering tijdens de samenwoning niet opeisbaar was.
De les: ‘Voorkom teleurstellingen: leg afspraken vast’
Om te voorkomen dat partners bij het einde van een relatie of overlijden met lege handen staan, raden wij aan om afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit kan eenvoudig door een samenlevingsovereenkomst op te stellen.
Bij Prinsenhof Notarissen zorgen we dat de juiste afspraken worden vastgelegd en wettelijk waterdicht zijn. We bieden maatwerk en staan altijd klaar om met jou en jouw partner mee te denken. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek en stel jezelf gerust dat je ook in de toekomst goed beschermd bent.
Wil je je vraag of behoefte voorleggen aan een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op, zodat we een afspraak kunnen inplannen.
Dat kan natuurlijk ook. Bel ons of stuur ons een mailtje. We horen graag van je.