overlijden.jpg
Blog

Overlijden tijdens een echtscheiding: wie erft er dan?

Een scheiding brengt al genoeg met zich mee. Emotioneel, praktisch en juridisch. Bij Prinsenhof Notarissen weten we dat juist in die roerige periode duidelijkheid enorm belangrijk is. Want stel dat jij overlijdt tijdens de echtscheidingsprocedure, wie krijgt dan jouw erfenis?

Leestijd: min.

Erfrecht tijdens echtscheiding: wat zegt de wet?

Zolang een echtscheiding niet definitief is uitgesproken door de rechter en niet is ingeschreven bij de burgerlijke stand, blijf je juridisch getrouwd. Dat betekent: je (bijna-)ex is dan nog steeds je wettelijke erfgenaam. Dit geldt ook als je al afspraken hebt gemaakt in een echtscheidingsconvenant.

Veel mensen denken dat het regelen van een scheiding ook automatisch invloed heeft op het erfrecht. Maar niets is minder waar. Zonder een aangepast testament kunnen je nabestaanden zoals je kinderen dus met lege handen achterblijven.

Bij Prinsenhof Notarissen krijgen we vaak de vraag: Hoe voorkom ik dat mijn ex-partner mijn erfenis krijgt als ik overlijd tijdens de scheiding? Het antwoord begint bij goed advies en tijdig actie ondernemen.

Een praktijkvoorbeeld: wat kan er misgaan?

Een man met twee kinderen uit een eerder huwelijk overlijdt, midden in zijn scheiding met zijn tweede vrouw. Hij had wel een testament, maar dat was verouderd en bevatte geen specifieke bepalingen over zijn (bijna-)ex. De scheiding was nog niet officieel rond en dus erfde zij zijn volledige nalatenschap: het huis, het spaargeld, alles. De kinderen bleven met lege handen achter.

Zo’n situatie kun je voorkomen en dat is precies waar wij bij Prinsenhof voor staan: zekerheid bieden door helder juridisch maatwerk.

Ex uitsluiten van je erfenis? Neem een einde-relatieclausule op

Wil je dat je ex-partner niet automatisch je erfgenaam is als jij overlijdt voordat de scheiding definitief is? Laat dan bij ons een testament bij scheiding opstellen met een zogenaamde einde-relatieclausule. Deze bepaling sluit je (bijna-)ex-partner uit van je erfenis, als het huwelijk feitelijk voorbij is maar juridisch nog niet.

Onze notarissen begeleiden je hierbij van A tot Z. We luisteren, denken mee en zorgen dat alles volgens de wet geregeld is precies zoals jij dat wilt.

En de woning dan? Vergeet de toedeling niet

Wat veel mensen vergeten: ook de woning moet nog officieel aan één van de partners worden toebedeeld. Zelfs als in het convenant staat dat jij of je ex in de woning blijft, betekent dat nog niet dat diegene ook juridisch eigenaar is. Zonder de juiste overdracht of levering via de notaris blijft het eigendom ‘in de lucht hangen’ – met alle juridische en fiscale gevolgen van dien.

Daarom is het extra belangrijk om niet alleen je testament, maar ook de overdracht van de woning goed te regelen vóórdat de scheiding definitief is. Wij zorgen dat alles klopt: van testament tot woningakte.

Prinsenhof: jouw notaris bij echtscheiding en testament

Ben je bezig met een echtscheiding? Of wil je zeker weten dat je testament klopt bij jouw situatie? Dan is dit het moment om in actie te komen. Bij Prinsenhof Notarissen helpen we je met heldere uitleg, korte lijnen en persoonlijk advies. Of het nu gaat om erfrecht bij echtscheiding, testament opstellen of erfenis beschermen tijdens scheiding, wij zorgen dat je rust en zekerheid hebt.

Zo voorkom je onaangename verrassingen voor je nabestaanden. En houd je zelf de regie over je vermogen.

Laat niets aan het toeval over

Maak vandaag nog een afspraak bij Prinsenhof Notarissen, online of op ons kantoor in Prinsenbeek. We zorgen ervoor dat jouw testament klopt met jouw leven. En dat jouw nalatenschap terechtkomt bij wie jij voor ogen hebt.

Onze notarissen begeleiden je hierbij van A tot Z. We luisteren, denken mee en zorgen dat alles volgens de wet geregeld is, precies zoals jij dat wilt.

Meer nieuws
groenstrook.jpg
Groenstrook kopen van de gemeente? Dit moet je weten volgens Prinsenhof Notarissen

Steeds meer huiseigenaren overwegen om een groenstrook van de gemeente te kopen. Logisch: het stukje grond langs je tuin of oprit lijkt misschien klein, maar kan veel betekenen voor jouw woongenot. Toch is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen, want een groenstrook kopen van de gemeente gaat verder dan alleen een handtekening zetten. Bij Prinsenhof Notarissen luisteren we naar jouw situatie, inspireren we je met inzicht in de regels en ondernemen we snel en zorgvuldig, zodat jij met zekerheid koopt.

prinsenhof-sevilay.jpg
Sevilay (21): “Bij Prinsenhof leer ik dingen die je tijdens je studie niet krijgt”

Ben je student notarieel recht en denk je na over een bijbaan bij een notariskantoor? Laat je inspireren door het verhaal van Sevilay. Zij is 21 jaar en zit in het laatste jaar van haar bachelor notarieel recht in Leiden. Sinds negen maanden werkt ze vier dagen per week bij Prinsenhof Notarissen. “Het is de beste keuze die ik kon maken naast mijn studie,” vertelt ze enthousiast.

imgl5689.jpg
Bescherm je privacy bij het oprichten van een BV met Prinsenhof Notarissen

Bij Prinsenhof Notarissen geloven we dat ondernemen draait om kansen grijpen en vooruitkijken, zonder dat privacy zorgen in de weg staan. We inspireren ondernemers door hen bewust te maken van de risico’s en oplossingen, we luisteren naar wat jij nodig hebt en we ondernemen samen actie om je privacy te beschermen. Als ondernemer ontkom je er niet aan om bepaalde gegevens openbaar te maken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Maar dat betekent niet dat je alles zomaar moet blootgeven. We helpen je inzicht te krijgen in hoe je je privacy optimaal kunt waarborgen, zodat jij je kunt focussen op ondernemen zonder onnodige risico’s

Contact Maak een afspraak

Wil je je vraag of behoefte voorleggen aan een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op, zodat we een afspraak kunnen inplannen.

Liever even persoonlijk contact?

Dat kan natuurlijk ook. Bel ons of stuur ons een mailtje. We horen graag van je.